Governor Chris Christie • Lt.Governor Kim Guadagno
Home
The Pinelands National Reserve
The Comprehensive Management Plan
About the Commission
Municipal Council
Land Use and Planning
Permitting & Applicant Services
Science
Information Center
Educational Resources
Curriculum Guides
Fun Facts
Speakers Directory
Richard J. Sullivan Center
NJN Videos
Visiting & Recreation
Pinelands Image Library
Pinelands Development Credit Bank
 

Kid Quiz

If you explore the Pinelands Commission Home Page, you will learn lots of facts about the Pinelands National Reserve. After you have looked around, come here and see if you can answer the questions on this page. The answers can be found at the bottom of the page, but make a promise not to peek at them until you try to answer the questions first.

1.) The 1.1 million acre Pinelands National Reserve is located in what State?

A. Oklahoma
B. California
C. New Jersey
D. Florida

2.) Which kinds of berries grow on farms in the Pinelands?

A. Mulberries
B. Frogberries
C. Pineapples
D. Blueberries and Cranberries

3.) What is the name of the creature that is said to live in the Pinelands?

A. Bigfoot
B. Godzilla
C. The Jersey Devil
D. Moby Dick

4.) What is under the sandy soils of the Pinelands?

A. Worms
B. Caves
C. Solid Rock
D. An Underground Water Supply

5.) What is the name of the government agency that helps protect the Pinelands?

A. The Pinelands Commission
B. The Conservation Group
C. Pinelands Animal League
D. Jersey Devil, Incorporated

6.) What color is the water in Pinelands Streams? (Careful, this is a hard one)

A. Blue
B. Green
C. Brown (like dark tea)
D. Purple

7.) Besides being our country's first National Reserve, what else is the Pinelands?

A. A Biosphere Reserve, An Example Of The World's Best Places
B. The Future Site For Disney World
C. The Location Of The Tallest Mountain In The U.S.
D. The Home Of The Dallas Cowboys

8.) What is the name of an endangered species that lives in the Pinelands?

A. The Florida Panther
B. The Pine Barrens Treefrog
C. The Cobra Snake
D. The Saber Tooth Tiger

9.) How would you best describe the Pinelands?

A. Mostly Developed With Houses
B. Mostly Covered With Forests
C. Mostly Desert
D. Mostly Mountains

10.) What do many people use the Pinelands for?

A. Gold Mining
B. Camel Riding
C. Recreation And Nature Study
D. Growing Oranges

ANSWERS:

1. New Jersey; 2. Blueberries and Cranberries; 3. The Jersey Devil; 4. An Underground Water Supply; 5. The Pinelands Commission; 6. Brown (like dark tea); 7. A Biosphere Reserve, an example of the world's best places; 8. The Pine Barrens Treefrog; 9. Mostly Covered With Forests; 10. Recreation And Nature Study.How Many Did You Get Right?


Big Kid Quiz

1.) In 1978 and 1979, who passed legislation to protect the Pinelands and its unique natural and cultural resources?

A. The United Nations
B. The U.S. Congress and the State of New Jersey
C. The Pinelands Municipal Council
D. The Pinelands Commission

2.) What year was the Pinelands designated a Biosphere Reserve by UNESCO?

A. 1979
B. 1981
C. 1983
D. 1990

3.) The Pinelands Area is protected by adopted strategies contained in a document which was developed to maintain the region's unique ecology while permitting compatible development. Do you know the name of this document?

A. Rules of Order
B. Comprehensive Management Plan
C. Municipal Land Use Law
D. New Jersey State Development and Redevelopment Plan

4.) What legislation was passed in 1979 that put temporary limitations on development in the Pinelands while a plan was being created to protect the region?

A. The Pinelands Protection Act
B. The National Parks and Recreation Act
C. The Pinelands Development Credit Bank Act
D. The Pinelands Infrastructure Trust Bond Act

5.) Which governor of the State of New Jersey approved the adoption of the Comprehensive Management Plan?

A. Governor James Florio
B. Governor Brendan Byrne
C. Governor Thomas Kean
D. Governor Christine Todd Whitman

6.) The Comprehensive Management Plan was adopted in how many phases?

A. Two
B. Six
C. One
D. Ten

7.) What is the make-up of the Pinelands Commission, the agency which administers the Comprehensive Management Plan?

A. One member from each county in the State of New Jersey
B. Senators and Assembly persons who represent the State of New Jersey
C. Seven members appointed by the Governor of the State of New Jersey, one member from each of the seven counties in the Pinelands Area, and one member appointed by the Secretary of the Interior of the U.S.
D. Fifteen members selected by the Congress of the United States

8.) The Pinelands National Reserve consists of 1.1 million acres in southern New Jersey and represents what percentage of the State's total land area?

A. 22 %
B. 2%
C. 50%
D. 25%

9.) The Cohansey and Kirkwood aquifers are underground water sources which contain how much pure water?

A. Enough drinking water for hundreds of thousands of people
B. 17 trillion gallons
C. Enough to cover the entire State of New Jersey with ten feet of water
D. All of the above

10.) Many people come to the Pinelands for recreation. What are some of the recreational activities that one might enjoy?

A. Snow skiing down the mountainous trails
B. Exploring old abandoned towns, hiking, canoeing and photography
C. Rock climbing
D. White water rafting

11.) In the seventeenth century, what were two of the major early industries that were mainly pursued on the coastal periphery of the Pines?

A. Whaling and shipbuilding
B. Glass making and iron making
C. Oil exploration and nickel mining
D. Cranberry and blueberry cultivation

12.) The Pinelands contain over 12,000 acres of a unique stand of mature pine and oak forest where the trees are less than 11 feet tall. What is this area called?

A. The dense forest
B. The pygmy forest
C. The Pinelands lowlands
D. The Pinelands Cedar swamps

13.) What is responsible for the dark tea color of Pinelands streams?

A. Pollution in the atmosphere
B. Factories located at the headwaters
C. Natural organic contents leaching out of the soils
D. The dark sand on the bottom of the streams

14.) The "Heart of the Pines" is another name for which portion of the region?

A. The East and West Plains
B. The Protection Area
C. The Preservation Area
D. The hardwood swamp region

15.) New Jersey's cranberry production, which ranks third nationally, is carried out predominately in what area?

A. The Protection Area
B. The Preservation Area
C. Agricultural Production Area
D. Special Agricultural Production Area

16.) The large, cultivated blueberry was first developed by whom?

A. James Fenwick
B. The English who seized New Jersey back in 1664
C. Elizabeth WhiteD. Joseph Wharton

17.) According to the 1979 Pinelands Protection Act, a goal of the Comprehensive Management Plan is to encourage development in or adjacent to areas already utilized for such purposes. Name a type of development that is to be discouraged?

A. Clustered development
B. Agriculture
C. All development
D. Scattered and piecemeal development

18.) What kind of habitat is the home for many of the region's rare plants and animals?

A. Oak-pine forest
B. Wetlands
C. Uplands
D. Pine-oak forest

19.) The Pinelands has been shaped by what kind of naturally occurring destruction of the forest?

A. Tree cutting
B. Unwise development
C. Fire
D. Wetlands loss

20.) The Jersey Devil is a creature believed to be the unwanted thirteenth child of whom?

A. Mother Leeds
B. Aunt Leeds
C. Sister Leeds
D. Brother Leeds

Answers: 1-B, 2-C, 3-B, 4-A, 5-B, 6-A, 7-C, 8-A, 9-D, 10-B, 11-A, 12-B, 13-C, 14-C, 15-D, 16-C, 17-D, 18-B, 19-C, 20-A.

State of New Jersey graphic

statewide: njhome | citizen | business | government | services A to Z | departments

Copyright © State of New Jersey, 1995-2007
Pinelands Commission
15 Springfield Road
New Lisbon, NJ 08064
609-894-7300