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Dear Colonel Pagano: 

You have asked for our opinion as to whether members of a municipal police 

department may, during their off-duty hours, engage in police related activities for private 

persons or entities such as serving as a patrolman to direct traffic at shopping centers or at 

construction sites or at office complexes during rush hours and the like as well as serving 

as a watchman at construction projects.  It is our opinion that such activities are 

permissible for regular members of the police department if arrangements are made with 

the employing municipality to use the policemen in this fashion during off-duty hours.  A 

direct relationship between the policeman and the private party would violate the 

requirements of the Private Detective Act of 1939.
1
 

With respect to the Private Detective Act, the definition of a "private detective 

business" and of a "private detective or investigator" would include a policeman or 

policemen who act in capacities such as those mentioned above during off-duty hours.   

The term "private detective business" is defined by N.J.S.A. 45:19-9(a) to mean: 

. . . the furnishing for hire or reward of watchmen or guards or private 

patrolmen or other persons to protect persons or property, either real or 

personal, or for any purpose whatsoever . . . 

A "private detective or investigator" has been defined to mean any person who singly 

and for his own account conducts a private detective business without the aid or 

assistance of any employees.  N.J.S.A. 45:19-9(c).  However, the Act provides certain 

exemptions for persons acting in their official capacity: 

. . . The term [private detective business] shall not include and nothing 

in this act shall apply to any lawful activity of any board, body, 

                         

1
 An officer who was licensed under the Act would of course be in a different category. 

 



commission or agency of the United States of America, or any county, 

municipality, school district, or any officer or employee solely, exclusively 

and regularly employed by any of the foregoing . . . . N.J.S.A. 45:19-9(a) 

(Emphasis added) 

It is therefore clear from this definitional section of the Act that in any instance where 

provision is made with a municipal police department to secure the services of a regular 

police officer
2
 for these purposes during his off-duty hours with remuneration channeled 

through the municipality, the police office, would be acting in his official capacity and 

would fall within the exemption to the licensing requirements of the Act.
3
 

This conclusion is reinforced by the legislative history of the Act.  The predecessor to 

the present Act, Laws of 1931, c. 183, pp. 410-413, §§ 1-3, provided that nothing in that 

law applied " . . . to any detective or officer July appointed or elected to the police force 

of the State or of any county or municipality thereof . . . . ".  By sharp contrast, however, 

the Legislature in the present Act narrowed the exemption to "employees solely, 

exclusively and regularly employed by a governmental body."  This amendatory 

language suggests that whereas it may have been permissible for a police officer to 

engage in the private detective business without a license prior to 1939, the exemption is 

now available only when the police officer acts strictly in his official capacity. 

You are therefore advised that only those police officers privately employed on their 

own account during their off-duty hours would incur the interdiction of the Private 

Detective Act.
4
  Regular members of a police department may engage in police related 

activities for private persons or entities during off-duty hours where arrangements are 

made with the employing municipality to use them in this fashion. 

 

       Very truly yours, 

       WILLIAM F. HYLAND 

       Attorney General  

 

       By Robert J. Del Tufo,  

       First Assistant Attorney General 

                         

2
 By its terms, the exemption refers only to regular police officers and does not include spocial police 

officers appointed pursuant to N.J.S.A. 40A:14-146. 
 

3
 Moreover, in the construction of the literal terms of a statute, primary regard must be given to the 

fundamental purpose for which the legislation was enacted.  N. J. Builders, Owner, etc. v. Blair, 60 N.J. 

330, 338 (1960). This strict interpretation of the exemption of municipal police officers from the purview 

of the Act is fully consistent with the underlying legislative policy to protect the public from the abuse 

inherent in the private detective business.  Schulman v. Kclly, 54 N.J. 364, 370-71 (1969): Formal Opinion 

No. 11-1961 dated August 1, 1961. 
 

4
 In Formal Opinion No. 6 - 1976 dated February 10, 1976, and Formal Opinion No. 6 - 1976 -- 

Supplement dated March 9, 1976, it was similarly concluded that a constable may not permissibly act as a 

private security guard for hire during off-duty hours without having obtained a license under the Private 

Detective Act from the Superintendent of State Police. 
 



 


