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We are responding to NJDEP’s request for written clarification regarding the requirements for integrity
testing of under dispenser containment sumps (UDC), when single-wall piping is present in the UDC.
The 2015 federal underground storage tank (UST) regulation at 40 CFR 280.35 requires all
containment sumps used for interstitial monitoring of piping be tested once every three years to ensure
the equipment is liquid tight, unless the sump is double walled and integrity of both walls is

periodically monitored at a frequency not less than the frequency of the walkthrough inspections in
280.36.

EPA answered and posted the question and answer copied below in March, 2017 in a technical
compendium about the 2015 federal UST regulation, which is available on the EPA website. The
address is: https://www.epa.gov/ust/underground-storage-tank-ust-technical-compendium-about-2015-
ust-regulations#secondarycontainment. This compendium contains EPA’s interpretations and guidance
about the 2015 underground storage tank regulations. In the answer, EPA states: EPA considers the
UDC as secondary containment for the single-wall piping, incl uding the single-walled flex connector,
beneath the shear valve. According 1o 40 CFR 280.43(g). owners must monitor the UDC by interstitial
monitoring as the primary method of release detection.

All piping that routinely contains product in an UST system must have release detection, including
single wall piping of any length in a UDC. Single walled piping in the UDC uses the UDC as
secondary containment and interstitial monitoring of the UDC to meet the release detection
requirement. Therefore, because the UDC is used for interstitial monitoring of the piping, the owner or
operator must test the integrity of that UDC at least once every three years to ensure it is liquid tight.

If you have any questions about this response, please contact me at (202) 566-1021 or Ryan Haerer at
(202) 564-0762.



Attachment: Excerpt from the 2015 UST Technical Compendium

Containment Sump — Testing for Systems with Single-Walled
Piping

Question: Suppose there is single-walled piping in a UDC sump leading up to the
dispenser, below the shear valve, and the single-walled piping is connected by single-
walled flex connector to double-walled piping.

Does the single-walled piping have to meet the secondary containment and interstitial
monitoring requirement?

Does the UDC have to meet the 3-year testing requirement? (Added: March 2017)

Answer: Yes, to both questions. According to the 2015 federal UST regulations, all
piping installed or replaced after April 11, 2016 must meet the secondary containment
and interstitial monitoring requirement. EPA considers the UDC as secondary
containment for the single-walled piping, including the single-walled flex connector,
beneath the shear valve. According to 40 CFR 280.43(g), owners must monitor the
UDC by interstitial monitoring as the primary method of release detection.

In this case, the UDC is part of the secondary containment and interstitial monitoring
for the single-walled piping; it must be tested once every 3 years or be double-walled
with periodic monitoring of the space between the walls.

Note that most states have already implemented their own requirements for
secondary containment and UDC. The 2015 federal UST regulations primarily

apply to owners and operators in Indian country.




