
 
 

N O T I C E 
 
 

Qualified Conservation Easement Contributions and Bargain Sales 
  
 

It has recently come to our attention that the following question and answer 

concerning the deduction for qualified conservation contributions (Winter 2001 State Tax 

News Article) requires explanation: "Q. Can I take this deduction if I sell the property at 

a discounted or below market value price?"   A. No, this deduction only applies to 

property that is contributed, not sold.” 

                                                                                              

Under N.J.S.A. 54A:3-6 of the Gross Income Tax Act, a taxpayer is allowed a 

deduction against gross income for a qualified conservation contribution, as 

defined under 26 U.S.C. s.170[h] of the Internal Revenue Code. The amount of the 

contribution deduction is the same amount allowed as a deduction in the taxable year 

pursuant to 26 U.S.C. s.170 of the Internal Revenue Code. Thus, for New Jersey income 

tax purposes a taxpayer is entitled to claim the same charitable contribution amount 

granted for Federal income tax purposes, including, where recognized by Federal 

treatment, the value of a qualified conservation easement that is greater than the bargain 

sale price of the property.  New Jersey law does not provide any special treatment for the 

bargain sale itself.    

 

http://www.state.nj.us/treasury/taxation/pdf/pubs/stn/winter01.pdf
http://www.state.nj.us/treasury/taxation/pdf/pubs/stn/winter01.pdf



